ClickCease
Lehimleme Laboratuvarlarındaki Koşullar Nasıl Olmalı

Lehim, lehim olarak bilinen akan erimiş metalleri kullanarak farklı metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Elektronik bileşenlerin devre kartlarına lehimlenmesi veya lehimlenmesi, hassas bir iştir. Bir ticaretten ziyade uygun bir sanat olarak kabul edilebilir. Lehimleme, çift kenarlı bir kılıçtır; Bir yandan, aşırı yüklenme veya elektrostatik deşarjlar nedeniyle yanlış kullanım veya diğer taraftan dolayı prosesle ilişkili sağlık tehlikelerinin üstesinden gelmek için hiçbir bileşen veya devre kartı parçasının hasar görmemesi için azami dikkat ve konsantrasyon gerektirir.

Lehimleme Laboratuvarı İçinde Potansiyel Tehlikeler

Lehimleme ve lehimleme işlemi, bileşenlerin devre kartına takılması gereken birleşme noktasına önemli miktarda ısı (yaklaşık 180 ° C ila 250 ° C arasında) gerektirir. Lehimin ısıtılması, sağlık için çok tehlikeli olan dumanlar üretir.

Lehimleme buharlarının ana kaynağı, lehimleme işleminde bir akı olarak kullanılan rosin veya kolofondur. Rosin, çam ağacından elde edilen amber renkli reçineli bir maddedir. Isıtıldıktan sonra benzen, toluen, fenol ve hidroklorik asit gibi bir çok hidrokarbon içeren dumanları eritir ve üretir. Bu dumanları teneffüs ettikten sonra, birkaç gün veya birkaç ay içinde çeşitli semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Semptom başlangıçta gözlerde veya burunda baş ağrısı ve iritasyon şeklinde başlayabilir, koşullar hiper alerjik reaksiyonlara, kronik bronşitlere ve astıma yönelebilir. Bu nedenle lehimleme dumanlarına karşı koruma, lehim laboratuvarları için önemli bir sağlık ve güvenlik konusu olmalıdır.

Başlıca Sağlık ve Güvenlik Sorunları

Kaliteli lehimleme, sıvı veya macun formunda lehimleme akısının kullanılmasını gerektirir. Daha önce de söylediğimiz gibi rosin akışı çok miktarda lehim dumanı üretiyor. Çoğu zaman duman, modern günlük lehimleme laboratuvarlarında kullanılan cosin özlü lehim kullanılarak üretilir. Rosin akısının yanında, organik ve inorganik suda çözünen akılar kullanılabilir. Ayrıca gözler, burun veya solunum yollarında ciltte tahrişe ve yanma hissine neden olabilecek dumanlar üretirler. Lehim aşırı derecede ısındığında en uç ve tehlikeli durum ortaya çıkar. Yaklaşık 350 ° C’de kurşun, dumanlara ekleyerek buharlaşmaya başlar. Bu dumanları solumak çok zehirli ve hatta kanserojen olabilir. Kurşun, kalay ve lehim içinde bulunan diğer metallerin ince tozları, devre kartı ve iş istasyonunda kalıntı olarak kalır. Bu tozlar yiyecek ve içeceklerle alınabilir veya vücuda solunabilir. Lehimden başka kaynaklara sahip çeşitli zararlı kimyasallar da çalışma sırasında solunabilir. Ağır şekilde ısıtılmış Teflon gibi bazı PCB kaplama malzemeleri, oldukça zehirli ve sağlığa ciddi şekilde zararlı olan dumanlar üretir. İzopropil alkol gibi PCB temizleme maddeleri, uygulandıktan sonra buharlaşır ve belirli bireylere hiper alerjiye neden olabilir.

Lehimleme demirleri ve ısı tabancaları uçları tıkandığında aşırı derecede ısınır. Ayı cildiyle kazara temas, ciddi yanıklara ve kabarmaya neden olabilir. Yangın tehlikeleri de bir konudur çünkü lehimleme laboratuvarında iş istasyonunun yakınında genellikle çok sayıda yanıcı madde bulunur. Son fakat en az değil; elektrik ve elektronik bileşenler ile çalışan en büyük sorun elektriktir. Çalışma alanında hiçbir canlı tel, cihaz veya devre bulunmamalıdır, ayrıca tüm iş istasyonları elektriksel olarak topraklanmalıdır. Lehimleme Laboratuvarı İçinde Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Lehimleme laboratuvarları, belirli kural ve standartları uygulayarak işçilerin ve teknisyenlerin güvenliğini sağlamalıdır ve işçilerin kendi çalışma kültürlerinde asimile edilmeleri ve kesinlikle bunlara uymaları tamamen işçilerin sorumluluğundadır.

Takip edilmesi gereken başlıca uygulamalardan bazıları şunlardır:

Laboratuvarlar iyi havalandırılmalıdır. Lehim dumanı aspiratörleri gibi hava emiş veya nokta emme cihazları kullanılmalıdır. Uygun olduğunda duman emici maskeler kullanılır. Lehim sırasında mont, eldiven ve koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Yiyecek ve içecek tüketmeden önce eller düzgün yıkanmalıdır. Uygun olduğunda kurşunsuz lehimin kullanılması teşvik edilmelidir. PCB temizleme maddeleri ve diğer yanıcı maddeler, dağıtılabilir şişelerde güvenli bir şekilde tutulmalıdır. Havyalar çok dikkatli kullanılmalıdır. Kullanılmadığı zaman sıcak ütüler özel tutucularda tutulmalıdır. Lehimlenmiş yüzeyler işin tamamlanmasından hemen sonra dokunulmamalıdır. Uzun süre kullanılmayacaksa havya veya herhangi bir cihaz takılmalıdır. Periyodik sağlık kontrolleri yetkililer tarafından organize edilmeli ve işçiler bunlara katılmalıdır. Tüm standart ve normların uygun şekilde takip edildiğinden emin olmak için periyodik kontroller yapılmalıdır. Laboratuvarlarda, özellikle tehlikeli alanlarda yeterli görünür işaretler ve talimatlar gösterilmelidir.

ESD Güvenli Laboratuvar

İşçilerin yanında elektronik bileşenler de bazı güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyadır! Bu şaşırtıcı değil, ancak pratik bir günlük olay ve bunların arasında en kritik olanı ESD veya Elektrostatik Deşarj’dır. Bu ESD’ler, hatalı kullanım ve depolama teknikleri nedeniyle bileşenlerde meydana gelen küçük statik deşarjlardan başka bir şey değildir. ESD’ler, bileşenlerin performans seviyelerini azaltabilir veya tamamen hasar verebilir. Bu nedenle lehimleme laboratuvarlarının da Elektrostatik Koruma Alanı (EPA) olması zorunlu değildir.

ESD güvenli bir laboratuvar sağlamak için benimsenmesi gereken bazı adımlar şunlardır:

Bileşenler daima vücutlarına göre ve asla pimlerle kullanılmamalıdır. Devre kartları sadece kenarlardan ele alınmalıdır. Çalışma alanları, sandalyeler, paspaslar ESD güvenli ve iyi topraklanmış olmalıdır. ESD güvenli bilek kayışı, ayakkabı, laboratuvar mont ve eldivenleri daima kullanılmalıdır. İşyerinde kullanılan tüm araçlar statik olmamalıdır. Devre kartları statik olmayan kaplarda saklanmalıdır. Bir EPA’yı göstermek için uygun görsel işaretler ve talimatlar gösterilmelidir. Laboratuvarda kısıtlı giriş yapılmalıdır.

Yorumlar:

Bu içerik hakkında herhangi bir yorum bulunmuyor. İlk yorum yazan siz olun.

Yorum Yazın

Whatsapp ile hemen Tıkla,Konuş

Biz Sizi Arayalım

Lütfen iletişim bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.

İletişim Bilgilerimiz

Whatsapp ve email yoluyla kolayca iletişime geçin. 0530 822 34 87 [email protected]
Sosyal Medya